urverk-i-deler-1920x720

Hvorfor trenger klokken min service?

13. november 2018

Eier du en Rolex, Omega eller Zenith som trenger service?

Alle armbånds ur trenger service av og til, som tommelfinger regel kan en si at 5 år er normalt for de fleste typer ur. Vi vet ikke om noe annet produkt som blir brukt så mye som et armbånds ur. Klokken tikker og går døgnet rundt, enten det er dag eller natt, enten du er våken eller sover.I løpet av de fem årene mellom hver service, har urverket gått 6 570 000 sekunder. Hvert sekund med bevegelse inne i uret. Den henger på armen din, og er med deg døgnet rundt, i forskjellige temperaturer, og er utsatt for slag og støt. På et mekanisk ur svinger balansen, som er selve hjertet i uret, 28800 ganger i timen. Det blir 1,2 milliarder svingninger i løpet av 5 år.

service-urverk

Skal denne lille mikro motoren som et urverk er fungere, er en helt avhengig av at oljen i uret gjør jobben sin. I urverket finnes det små punkter med forskjellige oljer som er utviklet over mer enn 150 år. Hva skjer så med denne oljen etter som tiden går? Jo, den tørker opp og stivner, og blir til små partikler som ikke har noe inne i et urverk å gjøre. Når vi skifter olje på bilen, så tappes den gamle oljen ut i bunn av motoren, og etterpå fylles det ny på toppen. Fullt så enkelt er det ikke i et armbånds ur. Hele urverket plukkes fra hverandre, i de mest avanserte mekaniske urene, finnes det mer enn 300 deler, de renses slik at alle små mikropartikler tas bort. Så monteres alle delene sammen igjen, mens de smøres opp med de riktige oljene på de riktige stedene. Samtidig skiftes slitasjedeler, som fjær, rotor aksling og automatikk hjulene. Når alt dette er gjort gjenstår det kun kalibrering og kontroll av selve urverket. For at urverket skal kunne fungere over tid er det viktig at kassen beskytter det mot vann og støv. Derfor er arbeidet med kassen like viktig som arbeidet med urverket. Kasse og lenke poleres opp og alle pakninger blir skiftet. For kunden er det denne delen av jobben som vises. Mange blir glade når de ser hvor fint uret blir igjen.

polering

Hvilken motor eller maskin om du vil, er mer miljøvennlig enn et automatisk mekanisk urverk? Hva er mest bærekraftig i lengden, å kjøpe nytt ur når det stopper, eller ta service på uret, og bruke det videre i mange år etterpå? Hvor lenge kan et skikkelig kvalitetsur vare om en følger opp servicene? Mange spørsmål på en gang, og vi begynner like godt med det siste. Vår erfaring er at et mekanisk ur av høy kvalitet kan vare rundt 40 år. Begrensingen ligger som oftes i tilgangen på deler, og der er sveitsisk ur industri i en særklasse, Rolex f. eks garanterer deler i opptil 25 år etter at en modell eller urverk, er gått ut av produksjon. I dagens bruk og kast samfunn, går det altfor mye ressurser på å produsere nye produkter, som skal erstatte et produkt som er blitt ødelagt. I et mekanisk urverk finnes det ingen deler som er laget i plast, det finnes heller ikke noe batteri som kan skade miljøet, og sist men ikke minst, kraften som brukes produseres av dine bevegelser.

urmaker-service

Har du et slikt ur og trenger service på det, er du velkommen til oss. Vi har urmakere med spesialkompetanse og spesialverktøy på merker som Rolex, Zenith og Omega.

Ta gjerne en titt på vår Klokkeservice i boks.

skjermbilde-2018-10-21-03.13.42