• Kommentarer
  17. juni 2016
  Lervik Ur

  Årets lekreste dameklokker

  Nei – lekre klokker er ikke forbeholdt herrene.

   

  Tekst: Jon Henrik Haraldsen

   

  Det er ikke bare herrene som står i fokus når årets store nyheter presenteres under klokkemessen Baselworld. Faktisk er det ofte med dameurene, at merkene tør å slippe seg løs med nyskapende design, og eksperimentering med former, farger og materialer. Tar man et blikk ut i verden, er det også en tydelig trend med et økende fokus på dameurenes funksjoner og urverk. Dameur med komplikasjoner (funksjoner), et mekaniske indre, eller moderne design, er å finne på stadig flere kvinners ønskelister.

   

  «Fly me to the moon»

  Certina DS First Lady Ceramic Moon Phase er et nærmest perfekt tekstbokeksempel på den seneste generasjonen av dameur. Her bys det nemlig på en aktuell kombinasjon av moderne design, tidsriktige materialer, og ikke minst et urverk med både kronograf og månefase-komplikasjon. Sistnevnte har vært i vinden de siste årene, og indikatoren for månefase utmerker seg som en stilig visuell detalj.

  Tre forskjellige varianter av DS First Lady Ceramic Moon Phase er tilgjengelig, hvor spesielt utgaven med urkasse i PVD roségull og svart keramisk krans kan være verdt å merke seg. For her balanseres en bortimot perfekt miks av det tøffe og det elegante.

   

  Historisk inspirasjon

  Vi har skrevet litt om herreutgaven av Longines Heritage 1918 tidligere, men også dameutgaven fortjener en omtale. Longines Heritage 1918 bygger på det sveitsiske urmerkets rike arv, og er direkte inspirert av en av Longines sine historiske urmodeller.

  Det vintageinspirerte designet er i utgangspunktet litt maskulint, og på innsiden sitter det et selvtrekkende mekanisk urverk fra ETA. Urkassens diameter på 38.5 mm, og de 60 diamantene som omslutter urskiven, sprøyter imidlertid inn en stor dose femininitet, og resultatet er en av Baselworld 2016 sine aller lekreste dameur.


  For urmerker flest, er det få ting som er like viktig som et øyeblikkelig gjenkjennbart design. Dette er ikke gjort over natten, og er ingen lett prosess. Maurice Lacroix sin «Calypso» fra 90-tallet, var imidlertid en slik klokke, og i år ønsker det sveitsiske merket å gjenopplive sin ikoniske urmodell.

  Under det nye navnet Aikon, introduserer Maurice Lacroix en rekke nye modeller, som også inkluderer en 35 mm urmodell rettet mot kvinner. Aikon Ladies 35 mm har fått et lekkert 70-tallsinspirert sportsklokkedesign, med integrert lenke, og en distinkt krans. Modellen er tilgjenglig i flere varianter, som strekker seg fra det nedtonede og hverdagslige, til det mer luksuriøse og eksklusive. Og hvem vet – kanskje Aikon med tiden vil bli et nytt ikon.

  Fornyet ikon

  Omega sin Constellation-kolleksjon må allerede kunne kalles ikonisk, og er fortsatt aktuell som en av urverdenens mest elegante dameur. Årets nye Omega Constellation Master Chronometer Small Seconds byr på et lett oppdatert design, hvor de ytre attributtene omfatter en lekker kombinasjon av stål og 18 karats rødt gull. Urskiven i perlemor underbygger urets stilige karakter, og diamantene på kransen er selve prikken over i’en. Det blir knapt mer luksuriøst og sofistikert enn dette.

  Den virkelig store nyheten sitter allikevel på innsiden av urkassen. Årets Constellation har nemlig blitt utstyrt med Omega sitt nye selvtrekkende Master Chronometer kaliber 8704, som er et urverk sertifisert under Omega og METAS (Swiss Federal Institute of Metrology) sine strenge presisjonskrav.

  En øvelse i letthet

  Rado er kjent for å gå sine egne veier, og i år er intet unntak. Og deres nye Rado True Open Heart er inspirert vektløshet. Klokken, som er tilgjengelig i matt svart eller blankpolert hvit keramikk, byr på de flytende lette linjer Rado har blitt kjent for. En syltynn urskive i perlemor gir innsikt til urets mekaniske indre, og skaper en nesten nordlys-aktig estetikk.

  Rado True Open Heart byr ikke bare på visuell letthet, men er med sin keramiske urkasse også lett på håndleddet. Klokken drives av et selvtrekkende mekanisk urverk fra ETA, og kun 500 eksemplarer er tilgjengelig av hver av de to variantene

  Sporty og elegant keramikk

  TAG Heuer har alltid vært flinke til å fokusere på kvinner, og den senere tiden har det sveitsiske merket gjort seg bemerket med sitt frieri til et yngre klientell. Merket har blant annet knyttet til seg IT-jenten Cara Delevigne, som en av sine profilerte ambassadører.

  Årets nye TAG Heuer Aquaracer Lady Full Ceramic fortsetter i denne nye tradisjonen, som en helkeramisk utgave av den populære sportsmodellen Aquaracer Lady. Klokken er tilgjenglig i enten helt hvit eller helt svart utførelse, og med krans i keramikk, rødt gull eller diamanter. Men Aquaracer-navnet er ikke bare til pynt, for faktisk er klokken også vannresistant til hele 300 meter. På papiret virker det nesten litt forvirrende, men miksen av det sporty, elegante og tøffe, fungerer overraskende bra i praksis.