Konseptet er omkring 100 år gammelt, men utviklingen har ikke stått stille.

 

Tekst og bilder: Jon Henrik Haraldsen / Tidssonen.no

 

Selv om enkelte urprodusenter skryter av en historie som strekker seg tilbake til 1700-tallet, er det moderne armbåndsuret knapt en hundreåring. Grunnidéen om å bære en tidsindikator på håndleddet har forblitt uendret, men den teknologiske utviklingen har ikke stått på stedet hvil.

Tvert i mot byr urverdenen jevnlig på fremgang, som bidrar til å holde armbåndsuret aktuelt i en tid hvor de fleste har tidsavlesning lett tilgjengelig på mobiltelefoner og datamaskiner. «Moderne» kan bety så mangt, men for de fleste omfatter det friske moderne designuttrykk, nyskapende indre teknologi, og nye løsninger muliggjort av moderne produksjonsmetoder. Og det er den årlige klokkemessen Baselworld, som er stedet hvor noen av de råeste nyvinningene vises frem til publikum.

Sveitsiske Raymond Weil fyller 40 år i år, og markerer jubiléet med en ny modell i flaggskipkolleksjonen «Freelancer». Raymond Weil Freelancer Skeleton er kanskje det perfekte eksempelet på en moderne klokke: den har klassiske trekk som den velkjente runde formen og tre sentraliserte visere – men alle andre trekk er trukket i stikk motsatt retning av det klassiske. Urkassen er svart PVD-behandlet, og det åpne designet gir fritt innsyn til urets sveitsiske mekaniske indre. Svart møter rødt gull, og helheten er en elegant men svært moderne tolkning av Raymond Weil sin Freelancer.

Et moderne designspråk er også i vinden hos TAG Heuer, som har gjort suksess med sine sporty ur med en teknisk touch. Opp gjennom årene har merket knyttet tette bånd til motorsport, og ikke overraskaende er derfor kronografen (stoppeklokken) en sentral del av merkets identitet. Merkets nye signaturmodell bærer navnet Carrera HEUER-01, og er en kronograf med TAG sitt nye moderne designspråk, kombinert med et ekte in-house-produsert urverk på innsiden.

Årets mye omtalte TAG Heuer Carrera HEUER-02t bygger videre på temaet fra HEUER-01, men byr i tillegg på den svært eksklusive tourbillon-komplikasjonen. Mest oppsiksvekkende er imidlertid prisen, som starter på under 15.000 sveitsiske franc. Tourbillon-ur er vanligvis kjent for to ting: De er teknisk svært vanskelige å designe og produsere, og de har ofte astronomiske priser som gjenspeiler dette – og litt til. Ved hjelp av smart design og moderne produksjonsteknologi, har TAG Heuer klart det tilsynelatende umulige – å lage en «rimelig» tourbillon som kan masseproduseres. Dette har fått selv ærverdige Patek Philippe til å reagere, og det blir spennende å se om trenden med prismessig overkommelige kompliserte ur kommer til å fortsette.

Foretrekker man derimot et mer minimalistisk design, er det ingen grunn til å fortvile. Rado har i en årrekke utmerket seg som et av bransjens mest progressive urmerker, og var tidlig ute med moderne design og eksotiske materialer. Rado HyperChrome Ultra Light er merkets kanskje mest innovative klokke til dags dato, og byr på en lett keramisk urkasse i silisiumnitrid og titan grad 5. Til tross for at ur med keramiske komponenter har blitt mer og mer vanlig med årene, er Rado utvilsomt en av ekspertene, som har en lang historikk med teknisk keramikk.

Søsterselskapet Omega har tidigere dratt god nytte av Rado sin «know-how» innen keramikk. Årets nye Omega Seamaster Planet Ocean GMT, fra den oppdaterte Planet Ocean-kolleksjonen, er faktisk en ganske stor teknisk triumf. Ved første øyekast er det lite som røper den sofistikerte produksjonsmetoden som ligger bak, men stikkordet er den to-fargede kransen. For første gang har man nemlig prestert å støpe kransen i ett enkelt stykke (såkalt «monobloc), fremfor en flerdelt konstruksjon som benyttes av konkurrentene. Dette er altså et stykke toppmoderne produksjonsteknologi, integrert på en ytterst nedtonet og subtil måte.

Også hos Breitling foregår det mye innovasjon på materialfronten, og årets nye Breitling Avenger Hurricane byr faktisk på et helt nytt materiale. Nøyaktig hva det nye materialet «Breitlight» består av, ville ikke merket røpe. Men det er åpenbart snakk om et eksklusivt, ultralett og robust high-tech-komposittmateriale. Med sine 50 mm i diamter er klokken langt fra noen småtass, men bruken av «Breitlight» medfører at klokken er uhyre lett og komfortabel på håndleddet. Uret byr i tillegg på en 24-timersvisning, som er direkte inspirert av tidsavlesning i militæret og luftfart.

Når man snakker om klokker, er det lett å fokusere på Sveits. Men det foregår også mye spennende i Asia. Japanske Casio har lenge vært kjent for sine tøffingklokker G-Shock, men i år overrasket merket stort med sin hittil dyreste og mest eksklusive modell. Casio G-Shock MRG-G1000HT «Hammer Tone», har fått en pris på cirka 70.000 kroner, og byr på håndlagde elementer i lenke og krans. Den tradisjonelle japanske teknikken som kalles «tsuiki», innebærer at metallplater hamres til en tynn tredimensjonal form. Derfor vil alle de 300 urene som lages, være litt forskjeligge fra hverandre.

Man trenger kanskje ikke å si at dette neppe er en G-Shock for alle og enhver, men modellen viser tydelig hva Casio er gode for. G-Shock har imidlertid en stort global tilhengerskare, og modellen vil nok fort forsvinne fra hyllene før man rekker å blunke.