• Kommentarer
  11. juni 2016
  Lervik Ur

  Mer klokke for pengene

  En av årets trender er gode nyheter for norske klokkekjøpere.

   

  Tekst og bilder: Jon Henrik Haraldsen / Tidssonen.no

   

  Det finnes en «riktig» klokke for alle. Hos Protid-urmakerne tilbys klokker i en rekke ulike design, og noe som passer alle lommebøker. Enten man er på utkikk etter et stilig «smykke» til dressen, en tøff og robust hverdagsklokke, eller aller mest verdsetter et komplisert mekanisk indre, finnes det noe for enhver smak.

  Naturlig nok eksisterer det en sammenheng mellom prisklasse, og klokkenes opplevde kvalitet og finish. Under den store klokkemessen Baselworld 2016 i mars, ble det imidlertid presentert flere spennende nyheter og oppdaterte modeller, hvor flere fremstod som svært gode kjøp relativt til prisen. Faktisk så gode at «mer klokke for pengene» er en dekkende beskrivelse. Her er noen av de beste godbitene.

   

  Luksuriøs kronograf

  Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor Certina er en av Norges mest populære klokkemerker. Sporty og ujålete design, ekte «swiss made», og en attraktiv prisklasse, har nærmest gjort Certina til den uoffisielle «folkeklokken». Da er det kanskje heller ikke så rart av merket har laget hele to spesialmodeller, som hyller den norske skihelten Ole-Einar Bjørndalen.

  Certina DS-8 Chronograph Moon Phase er på sin siden en vaskeekte Certina, men viser det sveitsiske merket fra sitt mest raffinerte og luksuriøse. Modellen ble egentlig sluppet i fjor, men ble en så stor suksess at Certina i år følger opp med to nye varianter. Den ene byr på en stilren kombinasjon av rustfritt stål og grå urskive med sunray-mønster, mens den andre byr på den klassiske miksen av svart urskive og urkasse i rødt gull (PVD-belagt stål).

  Rent spesifikasjonsmessig har modellen beholdt den 42 mm store urkassen, som huser det quartz-baserte Precidrive urverket fra søsterselskapet ETA. Urverket byr på spennende funksjoner som kronograf, månefase med indikator for gjennomsnittlig månesyklus, og dato.

  DS-8 Chronograph Moon Phase er en klokke som vekker oppsikt med sitt lekre og raffinerte ytre. Men prisen, som starter på 6.590 kroner, gjør den til et stykke tilgjengelig luksus.

   

  Jernbaneklokken er tilbake

  Mens Longines sine moderne sportsklokker henvender seg til massene, har merket bygge en stor tilhengerskare av klokkeinteresserte gjennom sine vintageinspirerte modeller. Formelen er like enkel, som den er genial: Let frem noen godbitene av historiske klokker i arkivene eller på muséet, og gjenskap modellen med moderne produksjonsteknologi, nærmest i sin helhet eller sterkt inspirert av forgjengeren. Og ikke minst, gjør den tilgjengelig med en overkommelig pris.

  Basel-nyheten Longines Railroad, er nettopp en slik klokke. Denne gangen dreier det nesten om en blåkopi av forgjengeren, hvor inspirasjonen er hentet fra en av Longines sine historiske jernbaneklokker. Disse urene fra 60-tallet, var med sin høye presisjon gradert til bruk i jernbanesystemene, hvor også visning av tid i 24-timersformat var et av kravene.

  Årets nye Railroad har fått en lekker urkasse i stål på nært perfekte 40 mm, med riperesistant safirkrystall i front, og et lekkert gravert baklokk. Graveringene er ikke hentet ut av løse luften, og er inspirert av originale dekorasjoner funnet i et av Longines sine lommeur fra 20-tallet. På innsiden av urkassen sitter et selvtrekkende mekanisk kaliber L888.2, og nettopp «888» har også funnet veien til urets fremside. Det sveitsiske urverket er produsert av søsterselskapet ETA, og har en gangreserve på 64 timer.

  Railroad bygger på en sterk linje av tidligere av suksessfulle vintageinspirerte ur, og suksessen er velberettiget. For med en pris på 15.290 kroner, er det snakk om mye klokkeglede for pengene.

   

  Ekte «manufaktur» – men ikke fra Sveits

  “Alle” vet at Seiko står for høy kvalitet til en god pris, og klokker fra kolleksjoner som Premier, Prospex og Astron, er å finne på utallige norske håndledd. At Seiko har en annen og mer luksuriøs side, er det derimot ikke alle som vet.

  Undermerket «Grand Seiko» var inntil få år siden eksklusivt forbeholdt det japanske hjemmemarkedet, og er en direkte utfordrer til sveitsiske prestisjemerker som Rolex og Omega. Grand Seiko er ganske enkelt Seiko på sitt ypperste, men dette kommer også til en pris som ikke passer for alle.

  Derfor er det ikke rart at det er knyttet mye spenning til Seiko Presage, som i år lanseres globalt. Presage fyller nemlig det tidligere tomrommet mellom Seiko sine rimeligere modeller, og eksklusive Grand Seiko. Den nye Presage-kolleksjonen henter inspirasjon fra Seiko sin rike historie som et ekte japanske «manufaktur» (i klokkesammenheng: et selskap som lager majoriteten av komponentene selv, journ. anm.), og er en hyllest til det første japanske armbåndsuret – Seiko Laurel fra 1913.

  Spesielt interessante er de to nye limited edition-modellene, Presage SRQ019 og SRQ021. Begge er selvtrekkende mekaniske «in-house» kronografer – hvor førstnevnte har en klassisk hvit emaljert urskive, mens sistnevnte har en svartlakkert «Urushi» urskive. Begge urskivene er finisjert av japanske mesterhåndverkere, og kun 1.000 eksemplarer er tilgjengelig av hver variant.

  Klokkene deler en urkasse i rustfritt stål på 42 mm, som huser Seiko sitt selvtrekkende mekaniske kaliber 8R48, med cirka 45 timers gangreserve. Prisen starter fra omkring 25.000 kroner, som er langt i fra noen upris for ekte stykke japansk håndverk.

   

  Moderne titan og en ekte dykker

  Batteridrevne klokker er kanskje ikke like spennende som helmekaniske ur, men quartzklokkene har ett stort ess i ermet: De kan lages robuste. Svært robuste.

  I 2014 overrasket Victorinox hele urverdenen med den superrobuste I.N.O.X., som sannsynligvis er en av de mest robuste klokkene noensinne – også til å være en quartzklokke. Klokken ble utsatt for 130 tester, og 421 prototyper ble ofret i forskningens navn på vei mot den ferdige produksjonsmodellen. I.N.O.X. har blitt en braksuksess for Victorinox, og de siste to årene har flere nye varianter av modellen blitt lansert.

  I år lanserte Victorinox den nye I.N.O.X. Titanium, som kommer i 3 lekre fargerike utgaver. Resultatet er en moderne og frisk I.N.O.X. som er vesentlig lettere, men som fortsatt innehar originalens robuste kvaliteter. Det er alltid en viss prestisje forbundet med at komponentene er laget «in-house», og det er ikke rent lite imponerende at Victorinox faktisk produserer de matte titankassene under eget tak. Og med en pris på 6.290 kroner er det snakk om mye fresh klokke for pengene.

  Den nye Victorinox I.N.O.X. Professional Diver er på sin side en splitter ny klokkemodell, og den første dykkerklokken med I.N.O.X.-tema. Her snakker vi faktisk om en ekte dykkerklokke, sertifisert etter den omfattende NIHS 92-11-standarden. Urkassen i stål har en diameter på 45 mm, og klokken er vanntett til 200 meter. Modellen leveres i tre farger (svart, gult eller rødt), og kommer også med en beskyttende hette i gummi, som kan fungere som beskyttelse og forstørrelsesglass. I likhet med forgjengerne, har I.N.O.X. Professional Diver fått en svært konkurransedyktig pris på 6.490 kroner.